Kuormitustekijöiden tunnistaminen

13.07.2024
Tunnistatko mikä kaikki kuormittaa sinua, entä läheisiäsi? Näiden asioiden äärellä olemme niin vapaa-ajalla kuin arjessa.
Lomalla mukavaa tekemistä, sosiaalisia tilanteita ja jouten oloa voi olla yllättävän vaikea säädellä. Tunnistatko mikä kuormittaa juuri sinua ja onko sinun helppo sanoittaa näitä asioita toisille ja huolehtia siitä, että saat vietettyä mahdollisimman oman näköistäsi lomaa huomioiden myös muiden läheistesi yksilölliset tarpeet?

 

Joillekin lomasta saattaa tulla täydellisyyden suorittamista, voi olla vaikea kestää sitä, ettei keli ollutkaan täydellinen tai asiat menneet kuten omassa mielessä oli ajatellut. Toiselle lomaan osuikin liian paljon aikaa muiden ihmisten kanssa, omaa aikaa jäi liian vähän ja sosiaalinen kuorma kasvoi liian suureksi. Yksi odotti lomalta enemmän kuin koki saaneensa. Saatoit huomata jääneesi yksin ja vaille riittävää määrää sosiaalista vuorovaikutusta tai rahahuolet saivat loman tekemiset tuntumaan täysin riittämättömiltä muiden kertoessa matkoistaan ja oma budjetti riitti puistoretkeen? Lomalla arjen rytmin muuttuminen saikin kierrokset liian korkealle tai matalalle? Kenties päihteitä tulikin käytettyä liikaa? 


On tärkeää pysähtyä miettimään mikä kuormittaa juuri minua. Vanhempana lapsen kuormitustekijöiden tunnistamisessa auttaminen opettaa lasta tuntemaan itsensä paremmin, kuormituksen ja sopivan tekemisen määrän säätely on elinikäinen oppimisprosessi, eri vaiheissa elämää tarpeemme ja aistisäätelyjärjestelmämme voi muuttua. Miten löytää myötätuntoisen suhtautumisen itseen ja muihin ja hyväksyä jokaisen sellaisena kuin he ovat - jotta yhdessäolokin sujuu paremmin?

 

Kätevä tapa pohtia mikä kuormittaa, on miettiä sitä aistialueiden kautta. Millaiset äänet rauhoittavat, miellyttävät, millaiset saavat hermot menemään? Minusta mökillä on ihanaa kuunnella linnunlaulua. Kuitenkin aina jollain on käynnissä joku puuha, johon tarvitaan jonkinlaista laitetta. Linnunlaulun sijaan vesi kantaa kauempaakin moottorisahan pärinää. On kuitenkin ne hetket, kun linnunlaulua saa kuunnella kaikessa rauhassa, niistä pidän kiinni. Ja ehkäpä päristelijälle parasta lomassa on tekeminen - istumatyön tekijälle ahkera puuhastelu lomalla voi tuntua todella tärkeältä, kerrankin näkee kätensä jäljen.


Näköaistin osalta kesällä itselle tärkeimmäksi nousee kirkkaiden valojen säätely. Veden äärellä tai kirkkaassa auringonpaisteessa en vaan selviä ilman aurinkolaseja. Toisia kirkaskaan valo ei häiritse. Parhaimmillaan sitä sitten sukumökillä toinen laittaa valoja päälle päivälläkin, toinen sammuttaa niitä. Viihdymme erilaisten valolähteiden äärellä. Joillekin kesän festarit on painajaismainen ajatus, yksi kiertää ne kaikki ja nauttii täysillä.


Tuntoaistin osalta monenlaiset tuntemukset ovat koetuksella. Kenties nukutaan "toisten nurkissa" ja omaa sänkyä tulee ikävä, kun eri sängyt vaan tuntuvat erilaisilta. Aurinko paistaakin minun tuntoaistilleni liian kuumasti ja tulee inhottavalta tuntuva hiki? Toinen nauttii, kun hikinoro valuu selässä ja lämpö tuntuu luihin ja ytimiin saakka. Tällöin myös sisäelinaistimukset ovat koetuksella; kehon lämmönsäätely vie energiaa ja toimii yksilöllisesti. Eri ikävaiheissa lämpötilan vaihtelun merkitys jaksamiselle on erilaista yksilöllisen vaihtelun lisäksi. Nälkäkiukku yllättää nopeammin kuin muilla tai loman ruokavalio on saanut suoliston sekaisin?
Entä tilanteet, joissa painovoima- ja liikeaisti aistijärjestelmä ja lihaksien ja nivelien asento- ja liikeaistijärjestelmä on koetuksella? Ensimmäisenä tulee mieleen veneily, toiselle se on mieluisaa puuhaa, toinen ei tiedä miten päin on, kun alusta käyttäytyy eri tavalla eikä aistijärjestelmät ehdikään mukaan. Soutuveneessä toinen liikkuu helposti ja ketterästi, toinen meinaa tipahtaa kyydistä. Toista naurattaa, toinen on ehkä nolona ja kokee olevansa huonompi - siinähän se perheriita jo alkaa kyteä! 


Entäs sitten ne hajut? Yhdelle ajatuskin ulkohuussista tai maatilamatkailusta lehmätilalle on järkytys. Toinen laittaa roimasti hajusteita ja yksi saa niistä päänsäryn.
Niin lomalla kuin työelämässä toimimme niin ison aistikuorman äärellä, että omat tarpeet ja palautumiskeinot on tärkeä oppia tunnistamaan. Kaikista tiloista kun ei saa hajuttomia, vaikka miten yrittäisi, mutta jokainen hajusteiden käyttäjä luultavasti jo tunnistaa senkin, että toisille vahvat hajusteet saattavat saada aikaan vakavan allergisen reaktion. 

Kannattaa tutustua vaikkapa Sensorisen integraation terapian yhdistyksen, Sity ry:n kotisivuihin jos aistisäätelyyn ja sensoriseen integraatioon liittyvät asiat kiinnostavat enemmän.

 

Jos tekemisten mahdollisuuksien rajallisuus harmittaa, kysele oman alueesi Kaiku-korteista, niillä saattaa päästä jopa ilmaiseksi tapahtumiin.

Ja mikä tärkeintä muista että juuri sinun näköisesi loma on tärkeää juuri sinulle. Sen ei tarvitse näyttää hyvältä somessa tai miellyttää muita, jos lomasi miellyttää sinua eikä lomanviettotapasi aiheuta liiallista kuormaa läheisillesi. 

Ehkä tänä kesänä joku tärkeältä tuntuva juttu jäi toteutumatta, mutta voisiko sen toteuttaa myöhemmin? Selkeä toimintasuunnitelma ja säästösuunnitelma saattaa auttaa. Kaikki ei ole omissa käsissämme, mutta vaikutusmahdollisuuksiakin löytyy. Ja on ihan OK ottaa puheeksi läheisten kanssa jokaisen yksilölliset tarpeet ja toiveet, sitä kautta opitaan tuntemaan toisiamme paremmin ja kuulluksi tuleminen tekee niistäkin asioista helpompia kohdata, joita ei täysin voi muuttaa. Meillä ihmisillä on muista eläimistä poiketen erityinen kyky, osaamme miettiä mitä toinen mahtaa ajatella ja pitää mielessämme mielten erillisyyden. Vaalitaan sitä ja uskalletaan kysyä toisilta mitä hän mahtaa ajatella ja tuntea. Rauhallinen läsnäolo ja toisen mieltä ja tunteita ja tuntemuksia kohtaan utelias mieli voi olla ratkaisu monenlaisiin ristiriitatilanteisiin.